Zdrowa dieta ma znaczący wpływ na jakość naszego widzenia i stan oczu. Może zapobiec problemom z nawilżeniem oczu, który w dzisiejszych czasach dotyka prawie wszystkich. Prawidłowe odżywienie powinno uwzględnić witaminy oraz minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3, obecne m.in w rybach, oleju lnianym. Duże znaczenie dla zdrowia oczu mają także takie substancje jak antocyjany (barwniki zawarte w kwiatach i owocach o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych) oraz luteina ( substancja odżywcza z rodziny karotenoidów, która chroni plamkę żółtą (część siatkówki odpowiedzialna za ostrość widzenia).
Źródła antocyjanów w diecie to przede wszystkim czerwone, fioletowe lub zupełnie ciemne owoce i warzywa:
- porzeczki
- aronie
- śliwki
- truskawki
- wiśnie
- czereśnie
- czerwona kapusta
Dieta na oczy to przede wszystkim dieta, zawierająca witaminy i minerały (selen,cynk,mangan,miedź) w formie najłatwiej przyswajalnej – w pożywieniu. Najkorzystniejsze dla widzenia witaminy mają właściwości antyoksydacyjne, czyli likwidujące wolne rodniki powodujące stres oksydacyjny i niszczenie komórek. Witaminami-przeciwutleniaczami są witaminy: C, A i E.
Witaminę A znaleźć można w:
- marchwi
- szpinaku
- brokułach
- dyni
- wątróbce
Witaminę C zawierają:
- cytrusy
- winogrona
- papryka czerwona
- owoce dzikiej róży
- porzeczki
- brokuły
- szparagi
- jabłka
Źródła witaminy E to:
- olej słonecznikowy
- olej sojowy
- olej kukurydziany
- kiełki pszenicy
- margaryna
- migdały
- orzechy
- szpinak
- brokuły